Hallo Christiansborg, er der nogen?
Af Niels Klingenberg Vistisen, kandidat til kommunalbestyrelsen (C).
En kommunal valgkamp fokuserer mest på lokale forhold. Nogle gange meget lokale. Nogle gange fokuserer den slet ikke. Debatten har vendt vejnettet, bl.a. A11, A26 og A34, også som hovedfærdselsårer til den stærkt udvidede havn i Hanstholm. Kystsikring i Agger og Lild har været debatteret, også i tovtrækkeri mellem stat, kommune og borger. Testcenteret i Østerild blev udvidet af staten ved ekspropriation, men Thisted kommune var vel involveret – har det været debatteret? Debatten har sågar været omkring Thybanen, som en af mine partifæller foreslog nedlagt, mens en anden mente at det var en statslig opgave, og derfor ikke relevant i valgkampen.
Politikere fra Christiansborg har endda besøgt Thy for at støtte deres kandidater. Nogle sad i ungdomsvalgmøder i Thisted, andre fik sand i håret i Klitmøller, og ministre besøgte folkeskoler. Alt sammen for at støtte deres lokale kandidater. Men hvornår kommer de tilbage, og hvad vil de egentlig støtte med? Er det kun partistøtte, eller er det også rigtig støtte til Thy og os der bor heroppe, eller kun til politiske kammerater, røde såvel som blå?
Et nyt byråd skal i samlet flok ringe Christiansborg op: ”Hallo folketing, Thy kalder, med vandkant, stil og gåpåmod. Det er nu I skal levere på veje, udflytning af arbejdspladser, I skal sikre den Thy-bane. Nåja, og så skal I sørge for at Danmarks største, første og flotteste Nationalpark bliver internationalt anerkendt! Hvornår kan I komme, for vi har kaffen klar? Vi kan også tage en Thy-pilsner med over til jer?”
Det lyder nemt, og det er det også. Ja, vel er der mange statslige opgaver, men vi må aldrig læne os tilbage og lade dem afgøre disse ting. Vi Thyboer er dygtige og hårdtarbejdende, men vi skal være fremme i skoene. Det er gode argumenter og lobbyisme der afgør Thybanens fremtid, og jeg er helt sikker på, at er den først væk, så kommer den aldrig nogensinde igen. Ting kommer ikke af sig selv, heller ikke til Thy. Hvis ikke vi står sammen og kalder, så løber andre egne med det hele. Vi skal spørge hvor den fiskeristyrelse bliver af, og vi skal fortælle dem hvor stor en succeshistorie de kan få med deres udflytningsagenda. Vi skal sikre, at infrastruktur følger med, og ikke kun arbejdspladserne. Vi skal give tilflyttere lov at bo hele året i sommerhuse, og vi skal tiltrække alle de fuldmægtige med surf og mountainbike!
Prøv at se hvad der flyttede politiskolen rundt? I Herning påstod de den skulle nybygges, fordi terrorister ikke måtte kendte grundplanen. Mage til vrøvl skal man lede længe efter, men sådan fungerer den lobbyisme. Jeg er personligt glad for at staten aldrig har leveret de pladser til vindmøller på statslig jord, som var en aftale i forbindelse med testcenteret i Østerild. For det første skal der ikke stå kæmpevindmøller i Nationalparken (det vil ødelægge dens fremtid), og for det andet skal en kommune ikke investere i Vindmøller. Men det ærger mig at kommunen ikke har kunnet holde staten op på løfter, f.eks. fra testcenteret. Staten – hvadenten det er folketing, styrelser, ministerier eller andet skal vide at vi er krævende og proaktive i Thy, og at de skal investere heroppe, og at det giver afkast!
Det skal være en fælles opgave til et nyt byråd, før interne slåskampe og fnidder. Stå sammen og bliv ved – ligesom vestenvinden!
Indlægget er ikke nødvendigvis udtryk for Konservatives holdning, men udelukkende skribentens.