Gør Thisted Kommune åben og ordentlig!
Af Niels Klingenberg Vistisen, kandidat til kommunalbestyrelsen (C).
Lukkethed og ordentlighed har været et tema om Thisted Kommune, også længe før valgkampen gik i gang. Nogle kunne endda sige at det var et problem i Thisted Kommune. Jeg har selv gjort det til et væsentligt tema i valgkampen, at kræve mere åbenhed, gennemsigtighed og ordentlighed i et nyt byråd. Det skal ske fra både det samlede byråd, fra politikerne selv, og fra forvaltningen.
I forhold til det politiske arbejde er det anerkendelsesværdigt at byrådsmøderne i dag kan ses live på nettet. Det ved jeg at rigtig mange benytter sig af. Det skal vi fortsætte med. Men jeg tænker her også på hvad der sker før og efter møderne. Før møderne kan man læse dagsorden, og efter møderne måske et referat. Thisted Dagblad skriver i dagene efter om de mest spændende emner. Det opfylder i hvert fald hensigten, og helt sikkert lovens krav, men jeg synes ikke det er nok, særligt ikke når det kommer til udvalgsmøderne, hvor mange sager starter. Her mener jeg at både politikere og forvaltning kan gøre mere. Jeg foreslår at der forud for hvert udvalgsmøde skrives en decidere nyhed, i menneskesprog, som forklarer hvad der skal drøftes. Det skal næsten skrives som en avisartikel, med journalistisk tilsnit, men det skal skrives af enten en politiker fra udvalget, eller af en embedsmand. Det kunne f.eks. gå på skift mellem politikerne, som skrev en A4 side om hvad der skulle drøftes i udvalget næste gang, og hvad de forskellige i udvalget mente om det. Således blev socialdemokraten også ansporet til at forklare hvad den konservative mente, og omvendt – de ville indbyrdes blive forpligtet til også at repræsentere hinanden. Denne beskrivelse skal ud på en ny hjemmeside for kommunen, hvor den er nem at finde og hente. Det samme skal så gøres efter møderne, som en slags referat. Thisted Kommune bruger facebook, men kan sagtens bruge det mere, også til disse informationer. På den måde vil borgerne lettere kunne få politikernes version af hvad der sker før og efter, og det vil mindske distancen mellem dem.
I dag kan man til enhver tid skrive til en politiker, deres email adresser og telefonnumre er frit tilgængelige på hjemmesiden. Men det er nok ikke sådan borgerne gør. Jeg synes vi skal systematisere og lette adgangen til lokalpolitikere, således at der bliver borgeraftener og eftermiddage rundt om i kommunen. Det er formentlig én gang om måneden at man kan møde et udpluk af sine kommunalpolitikere i f.eks. Hurup, Hanstholm, Thisted, Østerild, osv. Det skal være muligt at drøfte politik og både store og små problemstillinger. Reglerne skal være klare: personsager kan ikke drøftes, og det er en politisk drøftelse, og ikke en sag der rejses med forvaltningen. Hensigten er at adgangen lettes, og at det nu er politikernes tur til at gøre sig mere tilgængelige. Derefter er det så borgernes ansvar at gøre brug af det, så tiden ikke er spildt. På rådhuset i Thisted mener jeg der bør være en politisk café, hvor der altid er kaffe, gode stole, og hvor borgerne kan møde politikerne, måske borgmesteren fast en gang i ugen.
Borgerombudsmanden, som er en succes i andre kommuner, er noget jeg mener ikke burde være nødvendigt. Alligevel tror jeg nu at jeg er for forslaget. Men vi skal sørme finde en rigtige person. Måske en tidligere borgmester, som både kender forvaltningens gange, og som ikke har noget at tabe. Vedkommende skal have fri taletid på byrådsmøderne, til at fremlægge sager, men uden at politikerne må svare. Det skal ikke udvikle sig til en debat med forsvar og forklaringer. Men vi skal sørme have fundet en borgerombudsmand med format og med gode formuleringsevner.
Forvaltningen skal også blive mere åben. Måske overholdes alle regler for høringsfrister og orienteringer i dag (det forventer jeg), men man må jo gerne gøre mere, og det synes der at være behov for. Det er måske ikke naboens skur der skal i avisen, men vi må forvente at dygtige embedsmænd kan vurdere, når der er tale om noget af særlig interesse. Tag månegrisen, det perfekte eksempel, som i bagklogskabens ulideligt klare lys ikke burde have været i høring henover en sommerferie. I sådanne sager vil vi forvente af forvaltningen at de gør en ekstra, opsøgende indsats, overfor naboer, og interessenter, men også politikere. Behøver vi det? Nej, ikke ifølge loven, men vi kan sørme kræve det politisk og som borgere.
Politikerne bør ligeledes forpligte sig til, politisk, ikke at hemmeligholde noget i den næste periode. Hvis der er overvejelserne om skolelukninger, vindmøller, byggerier, eller andet, så skal det være en fælles politisk hensigt at orientere om det så tidligt som overhovedet muligt. Det skal være slut med at vente med at fortælle noget indtil der er et fast grundlag. Det skaber kun nervøsitet og mudrer debatten. Flere politikere sammen vil gå sammen om at orientere om fremtidige overvejelser, og så må der komme den debat der gør. Det kan kun bidrage til en samlet set bedre løsning, også selvom det tager længere tid. Det vigtigste her, er borgerinddragelsen, og at der er åbenhed, gennemsigtighed og ordentlighed.
Forslagene ovenfor kan nemt være en del af den aftale som den brede konstituering laver på valgnatten, således det er forankret de næste fire år.
Kræv det. Stem efter det.
Indlægget er ikke nødvendigvis udtryk for Konservatives holdning, men udelukkende skribentens.